BLOG DESIGN

Saturday, April 9, 2016

Paprik Daging Ecah



Hello assalamualaikum. Hari ni nad nak share resepi Daging Paprik yang Ecah masak. Sedap giler guyssssssss. Korang boleh cuba kalau rasa tak tau nak masak apa.

RESEPI PAPRIK DAGING ACHAH 

Bahan A
Daging (direbus sampai empuk)

Bahan B (blend)
Cili kering
Bawang besar
Bawang putih

Bahan C
Kobis bunga + carrot + jagung
Serai 2 batang (kalau nak lebih boleh, kurang boleh)
Daun limau purut
Limau Purut
Tomato
Garam secukup rasa

Steps nya ialah:

1.Rebus daging sampai betul-betul empuk.
2. Blend semua bahan B.
3. Panaskan minyak.
3. Tumis bahan yg di blend sampai naik bau.
4. Masukkan bahan B yang dah di blend.
5. Masukkan serai.
6. Masukkan daging yang sudah direbus. Tunggu dulu. Biar lama sikit.
7. Masukkan sayur (kobis+carrot+jagung) dengan daun limau purut, perahkan sikit limau purut (make sure tak termasuk biji limau tu sekali).
8. Kecikkan api, tutup dulu bagi dia sampai daging nampak lebih empuk.
9. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa.
10. Lastly, masukkan tomato. Ecah ckp tomato kena masuk last sekali sebab tomato masuk awal-awal nanti jadi lembik. So, lepas masuk tomato, kacau sikit,tutup api. Siap!

Taraaaaa




No comments: